Het belang van een juiste ademhaling.

Published by

on

Het belang van een juist ademhalingspatroon voor een optimale gezondheid.

Ademhalen is een van de meest basale functies van ons lichaam. Hoewel het vaak vanzelfsprekend lijkt, kan de manier waarop we ademen een diepgaande invloed hebben op onze gezondheid en welzijn. In dit blogbericht gaan we dieper in op de 360° ademhalingstechniek en hoe deze eenvoudige maar krachtige methode kan bijdragen aan een betere fysieke en mentale gezondheid. De meeste horen het mij al wel eens zeggen tijdens de les, 360° ademhalen.

Wat is de 360° Ademhalingstechniek?

De 360° ademhalingstechniek is een benadering van ademhalen waarbij je niet alleen je borstkas gebruikt, maar ook je flanken en buik. Het doel is om een volledige en diepe ademhaling te bereiken, waarbij de lucht je hele longcapaciteit vult. Hier zijn de belangrijkste stappen:

 • Buikademhaling: Adem in door je neus en laat je buik uitzetten terwijl je inademt. Dit betekent dat je diafragma naar beneden beweegt, wat resulteert in een diepere ademhaling.
 • Flankademhaling: Na de buikademhaling, adem je uit terwijl je je flanken uitzet. Hiermee betrek je de middelste delen van je longen.
 • Borstademhaling: Tot slot, adem je uit en laat je borstkas omhoog komen. Hiermee gebruik je het bovenste gedeelte van je longen.

Het doel van deze techniek is om elke ademteug volledig te benutten en de longen effectief te reinigen en zuurstofrijk bloed door je lichaam te laten stromen.

Voordelen van de 360° ademhalingstechniek:

 • Stressvermindering: Diepe ademhaling activeert het parasympathische zenuwstelsel, waardoor je lichaam in een ontspanningsmodus komt. Het kan stress verminderen en angstgevoelens kalmeren.
 • Verbeterde zuurstoftoevoer: Deze techniek verhoogt de zuurstoftoevoer naar je cellen en organen, wat energie geeft en vermoeidheid vermindert.
 • Beter lichaamsbewustzijn: Door bewust te ademen en de drie fasen van de 360° ademhaling te volgen, word je je meer bewust van je lichaam en je ademhaling.
 • Verhoogde longcapaciteit: Deze techniek kan helpen bij het vergroten van je longcapaciteit, wat gunstig is voor mensen die actief zijn in sport of fitness.
 • Spijsvertering ondersteuning: Diep ademhalen stimuleert de ontspanning van de buikspieren en bevordert een gezonde spijsvertering.

Hoe integreer je de 360° ademhalingstechniek in je leven?

Het mooie van de 360° ademhalingstechniek is dat je het overal en altijd kunt oefenen. Hier zijn enkele eenvoudige manieren om het in je dagelijkse routine op te nemen:

 • Begin met een korte meditatiesessie waarbij je je concentreert op je ademhaling.
 • Pas de techniek toe tijdens lichaamsbeweging, zoals yoga of fitness.
 • Oefen bewuste ademhaling tijdens stressvolle situaties om kalmte en helderheid te behouden.
 • Herinner jezelf eraan om regelmatig diep adem te halen en je hele longcapaciteit te benutten.

Conclusie:

De 360° ademhalingstechniek is een krachtige tool die je kan helpen om je fysieke en mentale welzijn te verbeteren. Door bewust en diep te ademen, kun je stress verminderen, energie verhogen en jezelf een gevoel van rust en balans geven. Probeer het uit en ontdek hoe deze eenvoudige techniek een positieve impact kan hebben op je leven.

Diastase en bekkenbodem herstel m 360° ademhalingstechniek.

De voordelen van de 360° ademhalingstechniek voor bekkenbodem en diastase herstel.

Naast de eerder genoemde voordelen van de 360° ademhalingstechniek, zijn er specifieke voordelen die deze techniek kan bieden voor het herstel van de bekkenbodem en diastase.

 • Bekkenbodem Herstel: De bekkenbodem is een groep spieren onderaan het bekken die belangrijk zijn voor de ondersteuning van organen en de controle over de blaas en darmen. Tijdens zwangerschap en bevalling kunnen deze spieren verzwakken. Het stimuleert een diepe betrokkenheid van de bekkenbodemspieren, wat kan helpen bij het versterken en herstellen van deze spieren. Een sterke bekkenbodem is essentieel voor het voorkomen van incontinentie en andere bekkenbodemproblemen.
 • Diastase Herstel: Diastase recti, ofwel het wijken van de buikspieren, is veelvoorkomend tijdens en na de zwangerschap. Het op de juiste manier uitvoeren van de 360° ademhalingstechniek kan de druk op de rechte buikspieren verminderen en helpen bij het herstel van een diastase. Door de juiste ademhalingstechniek te gebruiken, kun je de spanning op de buikspieren reguleren en een betere ondersteuning bieden aan de buikwand.
 • Lichaamsbewustzijn: Deze techniek helpt je om bewuster te worden van je lichaam en de interactie tussen je ademhaling, bekkenbodem en buikspieren. Dit bewustzijn is essentieel voor een effectief herstelproces, omdat je leert om deze spieren op de juiste manier te gebruiken en te coördineren.
 • Stressvermindering: Stress en spanning kunnen het herstelproces vertragen. Het kan helpen bij het verminderen van stress en het creëren van een ontspannen lichaamsomgeving, wat gunstig is voor een snel en effectief herstel.

Het is belangrijk op te merken dat individuele resultaten kunnen variëren, en de mate van herstel hangt af van verschillende factoren, waaronder de ernst van bekkenbodemproblemen of diastase. Het is altijd verstandig om met een gekwalificeerde professional te werken, zoals een fysiotherapeut gespecialiseerd in prenatale en postnatale zorg, om de 360° ademhalingstechniek op de juiste manier te leren en te integreren in je herstelprogramma. Met toewijding en consistentie kan deze techniek echter een waardevolle aanvulling zijn op je herstelproces na de bevalling.